Як вибрати праску - Рейтинг кращих прасок 2021

З появою новітніх технологічних матеріалів, які не зминаються, здається що потреба у прасуванні, а значить і у приладах, якими це робиться, зовсім відпадає. Але це не так, прасуються не тільки футболки, спідниці, але й постільна білизна, скатертини, штори. Тай й не уся одежа самостійно вирівнюється, а натуральні матеріали теж не втратили своїх якостей. Якщо ви носите сукні з льону, сарафани з ситцю, чи сорочки з бавовни, вам конче потрібна праска, а як її правильно вибрати, давайте розбиратися.

Що таке праска – які види прасок існують

Праска – це прилад побуту, за допомогою якого вирівнюють складки та замини на тканині. Такий процес має назву – прасування, а відбувається він на спеціальній дошці чи другій рівній горизонтальній поверхні, наприклад столі. Класична праска має підошву, яка нагрівається, нею проводять по тканині, після чого отримують рівне полотно. В сучасному періоді класикою нікого не здивуєш, а сам прилад набуває нових штрихів та характеристик.

Види прасок:

  • Звичайна – найпростіший тип та бюджетний варіант, видає суху пару, не має розширених можливостей, часто обмежується 3-4 температурними режимами.
  • Парова – працює по принципу класичної праски, але має резервуар для води, яка генерується в пару та в процесі проходу підошви по тканині, видається порціями в необхідних зонах.
  • Вертикальна – це комбінація звичайної праски та бойлера з водою. Рідина перетворюється у пару завдяки нагріванню, передається до праски, та через спеціальні отвори нею обробляється тканина. Використовується у вертикальному положенні.
  • Праска з парогенератором – достатньо великих розмірів станція, використовується промисловцями (салони, ательє). Формує велику кількість пари, яка може видаватися під різним тиском.
  • Дорожня праска – має мініатюрні розміри, невелику підошву та складну ручку. Всі елементи пристрою максимально полегшені для комфортності транспортування.
  • Прасувальна система – містить у комплекті саму праску з парогенератором та спеціальну дошку з підігрівом. Оснащена функцією надувної подушки та фіксації речей.
  • Прес – це дві поверхні, які нагріваються, та методом притискання розрівнюють тканину, яка між ними знаходиться. Прес може мати систему генерації пари, бути різних розмірів.

Потужність праски та її енергоживлення

Праска повинна бути надійна, та ефективно виконувати свою функцію, а для цього слід мати достатню потужність. Зазвичай цей показних варіює досить широко, починаючи з 200 Вт до 3200 Вт. Більша потужність дозволяє підошві швидше нагрітися, водночас паропраска скоріше формує пару. Завдяки цьому зберігається час та стрімкіше відбувається процес прасування.

Пропонована потужність:

  • Починаючи з 2500 Вт – підходять для частого використання та великої родини;
  • Починаючи з 1500 Вт до 2500 Вт – інструмент середньої потужності для невеликої родини;
  • Починаючи з 200 Вт до 1500 Вт – малопотужні, застосовуються там, де є проблеми з електромережою, також з такою потужністю роблять дорожні моделі.

Звісно від потужності залежить кількість спожитої електрики, а самі праски не поділяються за класами, як наприклад холодильники. Прилади з низькою потужністю вважаються економічними. Виробники модернізують свою продукцію та для зниження енергоспоживання встановлюють декілька режимів, при яких праска використовує більше чи менше ватт за один і той же проміжок часу. Є також економні прилади відпарювачі, які завдяки спеціальній системі здійснюють ергономічну видачу пару. Таким чином навіть найпотужніша праска може зберігати до 15-20% електроенергії.

Матеріал підошви – її застосування

Від матеріалу, з якого виготовлена підошва праски, залежить якість та комфорт прасування, швидкість нагрівання та тривалість зберігання тепла. Ще матеріал підошви впливає на кінцеву ціну самого пристрою. У продажу ви можете знайти наступні типи підошви:

  • Керамічна підошва;
  • Тефлонова підошва;
  • Титанова підошва;
  • Нержавіюча сталь;
  • Алюмінієва підошва;
  • Нікелеве покриття.

Керамічна підошва

Кераміка легко просувається по тканині та гарно очищується. Плавне ковзання мінімізує зусилля, праска просто пливе. Використовують керамічну підошву частіше усього виробники бренду Tefal. При усіх перевагах слід виділити недолік – вразливість. Якщо з’явиться подряпина, її неможливо прибрати, і це буде частково ускладнювати пересування підошви. Керамічне покриття рівномірно прогрівається в усіх зонах, а для нагріву частіше за все використовуються ТЕНи. Застосовують праски з такою підошвою для усіх типів тканин, але поводитися з ними слід бережно.

Тефлонова підошва

Стійкий споживчий попит забезпечений праскам з тефлоновою підошвою. Тут зійшлася якість, стильний дизайн та демократична вартість. Велика перевага тефлону – це швидкий нагрів, не треба чекати декілька хвилин поки апарат буде готовий до роботи. Слід сказати, що нагрітий пристрій довго тримає тепло, не зважаючи на те, що праска автоматично переходить в автономний режим енергоощадження. Плюс – плавний хід, антипригарні характеристики, а недолік – схильність до подряпин та деформації. Доволі легкі та продуктивні, рекомендовані для роботи з великою кількістю білизни, гарний варіант для лікарень, готелів.

Титанова підошва

Дуже міцні та дорогі, з унікальними характеристиками відносно якості та терміну використання. Титан має високу стійкість до подряпин та різноманітних деформацій. Пошкодити титанову підошву в домашніх умовах неможливо, а ще вона надійно захищена від корозії. Плавно ковзає по тканині та ідеально її розправляє. До недоліків, крім високої ціни, відноситься низька теплопровідність. Гріється титанова підошва довше, що збільшує енергозатрати. Чистку такої підошви слід проводити за допомогою спеціальних засобів. Використовують титановий тип підошви у домашніх та промислових умовах.

Нержавіюча сталь

Достатньо міцний матеріал з середньою швидкістю нагріву. Сприяє плавному ковзанню по тканині. Разом з нержавіючою сталлю часто використовують поверхневе захисне хромоване напилення, яке покращує характеристики та збільшує період експлуатації. Вживають і сапфірове покриття, але ціна таких моделей відразу збільшується. Слід враховувати, що підошва зі сталі найважча, але вода ідеально розгладжує та не піддається корозії. Дивлячись на вагу не радять використовувати такі праски, якщо плануєте часто та багато прасувати.

Алюмінієва підошва

Це найлегші праски, вони дають мінімальне навантаження на руку, тому можуть використовуватися для прасування великих об’ємів. Крім легкості та мобільності пристрої мають бюджетну ціну, тому дуже популярні серед покупців. Алюмінієва підошва стрімко гріється, гарно проводить тепло. Недолік у податливості до деформування, незначні механічні діяння можуть стати приводом появи подряпин. Також на тканині іноді з’являється небажаний блиск. Працюючи з такими підошвами слід використовувати прокладку в вигляді натуральної тонкої тканини.

Нікелеве покриття

Нікелеве покриття наносять на сталеву основу, воно грає антипригарну роль. Виявити нікелеве покриття вам допоможе слабенький золотавий блиск. Воно має стильний зовнішній вигляд, його просто відчистити, застосовуючи оцет та х/б тканину. Покриття захищає праску від корозії та забезпечує легке просування по тканині. При цьому має недосконалості – поява подряпин відразу погіршує якості прасування, а виправити такі дефекти уже неможливо.

Режим прасування:

  • Постійний пар – коли пара подається на постійній основі, а її кількість вимірюється у грамах за хвилину. Середнім стандартом вважається 20 г/хв, при потребі постійного прасування зім’ятої білизни слід вибрати пристрій з рівнем видачі пару 40-50 г/хв. Є моделі з автоматичним регулюванням рівню пару відносно установленої температури чи вибраного типу тканини. Промислові парогенераторні станції видають пари 100-200 г/хв.
  • Паровий удар – пара видається одноразово, під високим тиском. Після чого формується та при необхідності, видається знову. Паровий удар потрібен у зонах, де тканина погано вирівнюється. Насиченість такої пари залежить від моделі праски та складає від 70 до 200 г/хв, а якщо це парова установка, то показник доходить до 450 г/хв.
  • Вертикальне відпаровування – обробка одежі відбувається у вертикальному положенні (на вішаках). Це використовується, якщо потрібно швидко вирівняти одяг перед виходом з дому чи вивішуванням на продаж у бутіку.
  • Розбризкування – режим підвищення вологості тканини методом розпилення води. Зона розпилення знаходиться у носовій частині праски. Застосовується для обробки тонких тканин, які не можна обробляти занадто гарячою парою.

Додаткові функції:

  • Автовідімкнення – важлива функція для тих, хто частенько не пам’ятає, виключив чи не виключив праску перед виходом з дому. Деактивація відбудеться самостійно після 8-10 хвилин бездіяльності, якщо пристрій знаходиться у вертикальному положенні. Наробити великої шкоди праска не зможе навіть у горизонтальному положенні, якщо нею не рухати 30 секунд, вона теж вимкнеться. Виробники пішли далі, вже є розумна праска, яка вмикається тільки тоді, коли її тримають у руці.
  • Захист від накипу – важлива дія, завдяки якій збільшується термін використання приладу. Виробники радять використовувати спеціальні касети, вбудовують стрижні, які знижують кількість шкідливих речовин, тим самим мінімізуючи появу вапняного нальоту. Засоби для очищування води потрібно замінювати раз на 1-3 місяці (залежить від інтенсивності роботи пристрою).
  • Самоочищення – необхідне для виводу накипу, який зібрався у середині системи. Як що у вас є така функція, обов’язково застосовуйте її. Держачи праску над мийкою, ванною чи мискою, натисніть потрібну клавішу та трусніть утюгом. Але перед цим його потрібно розігріти та заправити водою. Таким чином накип виводиться разом з парою та рідиною.
  • Сухе прасування – стандартна функція, при якій не застосовується зволоження, вона присутня у більшості прасок. Завдяки нагрітій важкій підошві здійснюється тиск на тканину, а існуючі на ній заломи розрівнюються. У цьому випадку роль грає вага приладу та температура нагріву, легкі підошви не здатні без додаткового зволоження видавати гарні результати.
  • Бездротове застосування – це можливість працювати без шнура та розетки. Праска йде з підставкою, на яку періодично ставиться, та від якої гріється до необхідної температури. Це дає можливість використовувати праску на значній відстані від розетки, але саму підставку слід ставити поблизу входу до електромережі.
  • Змотування шнура автоматично – це функція для комфорту, шнур змотується самостійно, вам лише необхідно натиснути кнопку.

Вага вас не повинна турбувати

Ви самі вибираєте, яку вагу готові підіймати. У продажу є різноманітні моделі, які важать 400 грамів до 12 кілограмів. Пройшли часи, коли якість вимірювалась вагою, зараз легкі моделі показують аналогічний результат з важкими, а іноді ще й кращий. Вага залежить від типу матеріалу підошви, сталеві та титанові важчі за алюмінієві та керамічні. Додає грамів й парогенератор, резервуар з водою для формування пару.

 

Матеріал корпусу, матеріал та ергономічність ручки

Ручка та корпус праски виготовляють із якісного пластику, рідше роблять із металу, зустрічаються й комбіновані варіанти – метал/пластик. Є також ручки з захисним шаром ізоляційного матеріалу, який запобігає нагріванню при довгому процесі прасування. Вибираючи праску слід зважати на комфортність для руки, у іншому випадку це призведе до швидкої втомлюваності. Тому радять перед купівлею потримати праску у руці. Відносно складної ручки, яка є у дорожніх моделях, слід переконатися у її якісному кріплені.

Оснащення:

  • Довжина дроту – важлива для забезпечення безпроблемної роботи. Праска повинна без зусиль дотягуватися до краю прасувальної дошки. Середній розмір – 2 метри, менший не дотягнеться, а завеликий буде заважати.
  • Тип та стан шнура – важливо, щоб шнур був захищеним, не контактував з підошвою праски. Ідеально коли на виході з приладу шнур обертається на 360 °.
  • Мірний стакан – дозволяє виміряти та залити у праску потрібну кількість води.
  • Дисплей – застосовується у сучасних моделях, показує ввімкнені режими та функції. Наявність дисплею покращує комфорт, але збільшує вартість.
  • Чохол або кейс – важливий для дорожньої праски, також у ньому краще зберігається прилад, не запилюється.
  • Насадки для делікатного прасування – призвана захищати делікатні матеріали від порчі, не дозволяють прасці перегріватися.
  • Складна ручка – використовується у дорожніх прасках для зменшення розмірів приладу, а також буває у деяких конструкціях стандартних утюгів.

ТОП 10 прасок 2021 року

Ми зібрали для вас модний ТОП полярних прасок 2021 року. У нього потрапили різнотипні за ціною та характеристиками моделі. Для більш широкого представлення демонструємо стандартні праски, з ручним і автоматичним керуванням, прилади для дому, походу та промислового використання.

TEFAL Easygliss FV3960

Технологія Durilium AirGlide забезпечує швидке та безперешкодне плавання праски по тканині. Характеристики підошви значно покращилися у зрівнянні з попередніми серіями прасок Tefal. Потужність пристрою 2400 Вт, він стрімко прогрівається та розрівнює найскладніші заломи. Цьому також сприяє постійна видача пари. Тканина завжди захищена від плям завдяки системі «Капля-стоп», пара розповсюджується рівномірно, присутнє автоматичне регулювання температури та потужності при виборі типу тканини, яку слід вирівняти.

RZTK V5 Pro

Прилад з потужністю 2500 Вт, швидко гріється, видає високо результативне прасування. Підошва має антипригарне покриття, гарно рухається по усіх типах тканин. Видача пару регулюється, при необхідності є інтенсивна подача. Функція самоочищення від накипу збільшує термін експлуатації інструменту. Розпилення води відбувається одним натиском. Може застосовуватися для сухого та парового прасування, температура регулюється п’яти режимами, надається дворічна гарантія виробника.

TEFAL PRO EXPRESS ULTIMATE GV9620

Паропраска допоможе забути про складки та замини, вона здійснює подачу пари до 180 г/хв, формує тиск до 8 барів. Модель достатню легка, але це не заважає їй бути готовою до роботи через 2 хвилини після вмикання. Система захищена від протікання, присутнє зниження шуму при видачі пару, застосована технологія Durilium AirGlide для кращого руху підошви по тканині. Під воду відведено резервуар об’ємом 1900 мл, є колектор для збору накипу, працює п’ять режимів налаштувань.

PHILIPS EasySpeed Advanced

З праскою PHILIPS ваш одяг завжди буде у ідеальному стані. Модель зі швидким нагріванням, постійною подачею пари, високою потужністю, ергономічною ручкою та підошвою. Є функція автоматичного вимкнення, що значно підвищує безпекову складову. Хороша подача пари з резервуара на 300 мл, міцна та слизька підошва із кераміки. Вишня на тортику – функція «Капля-Стоп» та самостійне очищення накипу.

BRAUN SI7065BL

Виробник випустив праску з ергономічною підошвою FreeGlide 3D, яка завдяки потужності 2600 Вт швидко гріється, та формує пару. Присутня функція розпилу води, що не дозволяє каплям падати, та утворювати плями. Прилад справляється зі всіма типами тканин, легко заходить у важко доступні зони. Діє функція автоматично вимкнення після 8-ми хвилин без руху у вертикальному положенні та 30 с у горизонтальному положенні. Таким чином ви не будете хвилюватися, що виникне пожежа, бо ви забули праску включеною.

Polaris PIR 2420AK

Праска з п’ятишаровим керамічним покриттям та автоматичним вимкненням. Забезпечує легке ковзання по тканині, попереджує пожежі, бо вимикається через 8 хвилин без діяння. Працює у режимі сухого прасування, інтенсивного паро виділення (50 г/хв) та вертикального відпарюванн. Модель з потужністю 2400 Вт, не залишає плям завдяки антикапельній функції, та самоочищується.

ROWENTA DW 5125D1

Модель з рівномірно подачею пари, для цього є 400 отворів. Підошва стійка до подряпин, гострий носик дозволяє дотягуватись у важко доступні зони. Пристрій з постійною подачею пару (40 г/хв), може формувати паровий удар силою 150 г/хв. Гарно працює з тонкими та товстими тканинами різної якості. Виробник заявляє праску як економічну, яка зберігає до 20% електроенергії.

REDMOND SkyIron C250S

Розумна праска може управлятися з вашого смартфона, а її стан завжди під вашим контролем. За допомогою софту стежать за статусом роботи праски, її положення, вмикають, блокують чи вимикають потрібні функції. Пристрій не ввімкнеться коли вас не буде дома, а дитина не зможе без вашого відому попрасувати речі. Праска оснащена керамічною підошвою, виконує функцію вертикального отпарювача, видає потужний паровий удар (125 г/хв), працює на постійну видачу пари (25 г/хв).

ROWENTA Eco Intelligence DW6010

Економічна модель, споживає електроенергії на 30 % менше завдяки паровій системі Eco. Підошва ідеально йде по тканині, зволоження відбувається рівномірно, для цього передбачено 400 отворів. Постійне виділення пари 40 г/хв, паровий удар силою 180 г/хв. Праска захищена від утворювання накипу, обладнана резервуаром під воду 300 мл, має потужність 2400 Вт.

ELECTROLUX EDBT 800

Дорожній тип праски з подвійною системою живлення електромережі, що дозволяє використовувати прилад у своїй країні та у закордонних подорожах. Підошва виконана із нержавіючої сталі, стійка до подряпин, гарно проходить по тканині. Модель доволі компактна та розрахована на транспортування. Має розкладну ручку з фіксатором. Присутнє сухе прасування, регулювання температури, тепловий контроль.

Найпоширеніший каталог прасок для дому, поїздки чи промислового використання, ви знайдете на сайті інтернет-магазину UA-TAO. Ми пропонуємо праски світових виробників з різними характеристиками та ціновими критеріями. Сайт UA-TAO працює для своїх клієнтів, тому у нас можна шукати потрібну річ по загальному пошуку, окремим категоріям, параметрам чи вартості. У нас кращі способи оплати, гнучкий графік роботи, швидке доставлення по вказаній у замовленні адресі.

 

Заповніть усі поля

Коментарі:
arrow