Як вибрати паяльник – Рейтинг кращих паяльників 2021

Гарно коли у вас в розпорядженні є велика кількість побутових приладів, навіть тих, які використовуються вкрай рідко. Вам потрібно повісити турнік, для цього є дриль, хочете полагодити контакт, а у вас для цього вже мається паяльник. Негоже бігати по сусідах у пошуках того чи іншого приладу, краще придбати все, що необхідно у побуті. Частіше за все ви обзаведетеся такими приладами за необхідністю. Треба щось просвердлити, купите дриль, а необхідно паяти, придбаєте паяльник. Як вибрати останній, та які бувають паяльники, ми вам розповімо, а також виділимо рейтинг найпопулярніших приборів для паяння у 2021 року.

Що таке пальник – які бувають його типи

У сучасному світі паяльник є однією з основних і незамінних речей, адже не потрібно мати особливих знань для того, щоб виконувати з його допомогою просту роботу: лагодити посуд, закривати дірки, з’єднувати проводи, тощо. Принцип його роботи заснований на передачі тепла від нагрівача до стрижня після підключення приладу до електричної мережі. Жало розплавляє припой, що складається з необхідного сплаву, а потім відбувається нанесення розплавленого металу в необхідні місця, проходить запаювання.

Види паяльників:

  • Імпульсний паяльник;
  • Індукційний паяльник;
  • Ніхромовий паяльник;
  • Бездротовий паяльник;
  • Керамічний паяльник;
  • USB паяльник.

Типи конструкцій паяльників

  • Стержневі – прямі зі стержнем, підходять для роботи у важко доступних зонах;
  • Пістолети – мають вигляд пістолету, підходять для електромонтажних робіт;
  • Паяльні станції – складаються із інструмента та блока управління, підтримують точну напругу.

Імпульсні паяльники – переваги та недоліки

Електропаяльники імпульсного типу – це окрема категорія, їх включення відбувається завдяки натисканню кнопки та її утриманню. Кінцівка паяльника швидко нагрівається, для цього потрібно декілька секунд. Здійснюється необхідна робота (пайка), після чого кнопкою виключають прилад і він поступово охолоджується. Сучасні імпульсні електропаяльники мають додаткові характеристики: декілька температурних режимів нагріву, різну потужність. Завдяки цьому даний тип паяльників використовують для пайки великих елементів та для дрібних деталей. Плюс – швидко прогрівається, мінус – не призначений для постійної тривалої по часу роботи.

Індукційні паяльники – переваги та недоліки

Нагрівання стрижня відбувається завдяки індукційній котушці, а сам накінечник виготовлений із феромагнітного матеріалу, у якому формується магнітне поле та генерується струм для нагріву сердечника. Набравши необхідну температуру нагріву феромагнітне покриття втрачає магнітні властивості, що зупиняє послідуючий нагрів сердечника. При зниження температури до умовного рівня, знову з’являється магнітне поле и відбувається нагрів. Таким чином без спеціального управляння та датчиків відбувається автоматична підтримка температури. Плюс – професійний, можна працювати довго, не вимикаючи паяльник. Мінус – температура підтримується в діапазоні Кюрі, для зміни температури нагріву потрібно міняти жало.

Ніхромові паяльники – переваги та недоліки

Особливістю такого електропаяльника виступає намотана на корпус ніхромова спіраль, яка пропускає електричний струм, а в середині неї знаходиться нагрівний стрижень. У більш просунутих моделях ніхром вмонтовується у ізоляційний матеріал, результатом чого стає збільшення тепловіддачі та зниження втрати тепла. Сучасні інструменти оснащені додатковими функціями. Є ніхромові паяльники, які  мають декілька рівнів нагріву, відбувається це завдяки термодатчику, він же сигналізує про необхідність вмикання чи вимикання пристрою. Підходить для радіодеталей, електроніки, актуальний для періодичної та короткої по часу пайки. Перевага – доступна ціна, міцність приладу, невибагливість до умов роботи. Недоліки – довге прогрівання, іноді швидке перегорання спіралі.

Керамічній паяльник – переваги та недоліки

Існують моделі паяльників з нагрівним елементом із кераміки. Стрижні нагріваються від контактів, через які пропускається напруга. Такі прилади стоять дорожче, є сучасними та досконалими.  До переваг можна віднести швидке нагрівання, розширений спектр потужності та температури, довговічність (але при дбайливому користуванні), можливість працювати, не боючись за перегрів приладу. Недолік – у результаті падіння стрижень із кераміки може пошкодитися, а якісна робота можлива лише з «рідними» жилами.

Бездротовий паяльник – переваги та недоліки

Частіше за все це портативний акумуляторний паяльник, який працює без використання шнура та електричної напруги. При цьому сам акумулятор потрібно періодично заряджати. Перевага у тім, що ви можете користуватися приладом у дорозі, поході, у полі. Це дуже зручно, коли потрібно швидко щось полагодити, з’єднати контакти. Це маленький паяльник з невеликою потужністю (до 15 Вт), його ви не зможете використовувати довгий час без підзарядки. Є моделі з подвійним призначенням, працюють на акумуляторах та від електромережі. 

Бездротовий газовий паяльник – переваги та недоліки

Цей прибор функціонує у автономному режимі та може використовуватися будь де. Саме це вважається основною перевагою. Нагрівання жала відбувається завдяки полум’ю, яке утворюється з газу. Балончик з газом установлюється у корпусі паяльнику. Поповнити запас газу можна з допомогою заправного балону. До переваг можна віднести й можливість використання такого паяльника у якості газової горілки для підігрівання їжі у поході. Мінус – не підходить для постійного та тривалого паяння.

USB паяльник – переваги та недоліки

Роз’єм USB ми співставляємо з комп’ютерною та телефонною технікою. При цьому є й інші прилади, у яких використовується цей роз’єм. USB паяльники з’явилися не так давно, а використовуються вони для полагодження електроніки. Паяльник підключається до USB порту, який є як на ПК, так і на ПоверБанках. Плюс паяльника в його використанні без електричної мережі. При цьому через USB неможливо отримати велику кількість енергії – це недолік.

Як правильно вибрати паяльник

Для вибору паяльника вам не потрібно досконало знати його конструкцію, принцип роботи, головне орієнтуватися на потужність та температурний режим. Також слід враховувати, де та скільки часу ви плануєте його використовувати, навіщо вам паяльник: для електроніки, мікросхем, для дрібних деталей чи запайки залізних баків, тощо. Є наміри користуватися паяльником коли немає електричної мережі – вибирайте газовий чи на акумуляторах. У планах працювати з інструментом постійно та часто – зверніть увагу на термоповітряні чи інфрачервоні станції.

Потужність

Потужність залежить від робіт, які ви плануєте частіше за все виконувати. Для разової пайки та використання раз на місяць чи два рази на рік, підійде найпростіший варіант імпульсного або ніхромового типу. Для одноразової стандартної спайки проводів чи мікросхеми підійде кожен варіант, тут уже вирішувати вам відносно ціни, яку забажаєте витратити. У цілому при підборі потужності спеціалісти радять звертати увагу на наступне:

  • Потужність до 10 Вт рекомендована для паяння нескладних мікросхем;
  • Для електроніки радять потужність до 25 Вт;
  • Від 20 Вт і до 40 Вт – це стандарт для інтенсивного використання у побутових умовах;
  • Пристрої з силою 60 Вт, 80 Вт чи 100 Вт – підійдуть для пайки проводів;
  • Паяльники з потужністю більше 100 Вт – це професіональні пристрої, які використовують для запаювання радіаторів та металевих деталей двигунів, тощо.

Взагалі радять ознайомитися з інструкцією по застосуванню. Там виробник вказує, для яких робіт підходить той чи інший інструмент.

Регулятор температури

Професійний електропаяльник повинен мати функцію термостабілізації. Завдяки цьому покращується комфорт та швидкість роботи, а також підвищується якість пайки. У домашніх умовах теж буде плюсом наявність регулятора температури. Залежно від деталей та матеріалів, які потрібно полагодити, вибирається потрібна температура, а потім вона підтримується у автоматичному режимі. Є моделі з точною установкою температури, вони кращі, ніж ті, що пропонують тільки верхній та нижній проміжки. Слідкуйте за тим, щоб пропонувалась саме можливість регулювання температури, а не зміна потужності. Паяльники з найбільшим значенням температури нагріву – це 400-450°С, але такі параметри актуальні лише у окремих випадках. Тому спеціалісти радять віддавати перевагу інструментам з критерієм 100-400°С, але з наявним регулюванням температури.

Жало – форма та матеріал

Під назвою жало ховається деталь – накінечник, він може бути постійним та змінним. Останній варіант дозволяє розширити можливості паяльника та використовувати його для різних типів роботи. Мідне жало можна заточити чи сплющити під свої потреби. Якщо деталь зроблена із нікелю чи покрита матеріалом, якій не горить, заточувати його чи плющити молотком нераціонально, ви просто нашкодите своєму паяльнику. Покриті нікелем жала повністю закривають мідь, та не дають до неї доступу. З такими паяльниками варто обходитися бережливо, не перегрівати. При купівлі слід звернути увагу, чи є у наборі запасні жала, чи можна їх придбати додатково до вибраної вами моделі паяльнику.

Форма жала:

  • Голкоподібні;
  • Викрутко подібні;
  • Зі скошеним кінчиком;
  • Конусоподібні та ін.

Для кожного типу робіт підходить конкретний тип жал, а універсамами є викрутко подібні накінечники. Вони підходять для більшості видів пайок та гарно тримають припой, а розширений край захоплює та прогріває відразу достатню площу. Крім різної форми жала відрізняються розмірами. Виробники радять використовувати фірмові жала, тому що не «рідні» можуть сприяти порушенню температурного режиму, тощо. Мідні жала найбільш популярні, їх можна заточити, приплюснути чи обрізати.

Форма та матеріал ручки

Форма ручки залежить від конструкції паяльника. Стержневі моделі мають пряму ручку, їх використовують для стандартних робіт та доступу у важко доступні зони. Моделі у вигляді пістолету мають ручку, розташовану під кутом 900, та частіше застосовуються для електромонтажних робіт. Відносно матеріалу ручки – то він повинен бути захищеним від перегріву. Краще всього цьому критерію відповідає дерево. Пластик швидше гріється, що не дозволяє довго використовувати інструмент для безперебійної роботи. Ебонітові ручки додають ваги паяльнику та ускладнюють роботу, знижують зручність.

Додаткові характеристики та рекомендації

  • Краще якщо шнур буде з достатньою гнучкістю, мати необхідну довжину та подвійне ізолювання.
  • Вилка для мережі – значно краще якщо вона розбірна, так можна швидко полагодити та замінити деталь.
  • Звертайте увагу на комплект, комфортніше для вас, якщо у нього буде входити підставка для жала, очисна губка та все органічно запаковано у кейс для зберігання, транспортування.
  • Спеціалісти радять одразу купувати модель з терморегулюванням, так ви зможете вибирати необхідну температури під ваші умови.

ТОП-11 моделей паяльників

У представленому нами топі знаходяться моделі паяльників від відомих світових виробників. Тут є професійні інструменти та міні паяльники, стандартні варіанти для домашніх потреб. Вони різні за ціною та характеристиками, але їх об’єднує одне – популярність серед покупців у 2021 році.

Matrix

Бюджетний інструмент з мінімальною комплектацією. Потужність пристрою 40 Вт, нагрівається швидко, через 4 хвилини готовий до роботи. Доволі стильний зовнішній вигляд, зручна для використання ручка, виготовлена із ABS пластику. Жало зроблено із мідного сплаву з покриттям, інструмент нагрівається до температури 400 градусів, оснащений індикатором.

Intertool

Електричний контактний паяльник з ергономічним дизайном, використовує м’які припої, які розігріваються до рідкого стану. Пристрій працює від електромережі, нагрівається за 5 хвилин. Заявлена потужність у 60 Вт, температура нагріву складає 750 градусів. Підходить для з’єднання контактів та елементів електроніки, комплектується підставкою для зручного використання.

Total TET10006

Прилад для спаювання та з’єднання металічних деталей та елементів з використанням різних припоїв. Потужність паяльника 100 Вт, часовий проміжок нагрівання до робочої температури складає 3-5 хвилин. У комплекті прямий наконечник змінного типу, присутня відкидна опора, що покращує рівень безпеки при роботі.

ZD-416G 25W

Мини паяльник фірми  Zhongdi, виготовляється у Китаї, має потужність 25 Вт. Прилад працює від електромережі, приймає напругу 220 В. Модель обладнана індикатором, працює на ніхромовому нагрівному елементі, має змінне жало типу С1. Достатньо компактний та недорогий інструмент для дому і транспортування.

YATO 200 Вт

Паяльник імпульсного типу, застосовується для монтажних робіт. Потужність складає 200 Вт, швидко гріється до необхідної температури, працює у трьох температурних режимах: 70-200 °C, 201-350 °C та 351-500 °C. Присутнє регулювання температури відносно типу робіт. Корпус та рукоятка виготовлені із тривкого пластику, комплектується трьома наконечниками, каніфолем, оловом, упакований у пластиковий кейс.

 

Goot TQ-95 (110 Вт)

Модель працює у двох режимах нагріву, представлена ергономічним дизайном, має два ступені переключення. Працює від напруги 220 В, важить 270 г, сумісна з жалами бренду Goot. Потужність у паяльника 100 Вт, має постійний тип нагріву та вмонтований регулятор температури. Мінус – відсутня температурна стабілізація.

Dremel VersaFlame

Це не зовсім паяльник, але він увійшов у наш топ. Dremel VersaFlame – паяльна система, лампа з відкритим полум’ям, яка має насадку паяльника. Газовий паяльник працює на бутані, який можна легко знайти у спеціалізованому магазині. Модель з пьезо запальником, повністю безпечна у використанні. Час горіння розрахований приблизно на 80 хвилин, у резервуар можна залити 42 мл палива.

Weller (WEL.BP860CEU)

Компанія Weller – це відома американська якість, світовий лідер по виготовленню обладнання для пайки. Це бездротовий тип з конічним жалом, яке розігрівається до температури 450-510°C. Доволі швидкий нагрів складає 15 секунд, працює прилад від 4-х батарейок типу АА. В комплектовку входять батарейки, припой, два типи жал та ключ для їх заміни. Все це акуратно запаковано в кейс, який потім використовують для зберігання та транспортування.

Ersa (ERSA-0340KD)

Виробництво продукції Ersa розташоване у Німеччині, а представництва знаходять більш ніж у 70 країнах світу. ERSA-0340KD – електропаяльник з потужністю 40 Вт та вагою 285 г. Жало Longlife викруткового типу – гарний універсальний варіант для домашнього користування. Штепсель EU формату, гарна температурна стабілізація.

 Zhongdi (ZD-920А)

Повноцінний набір для пайки з привабливою ціною. Це дуже важливо для тих, хто купує паяльник вперше та немає дома припоїв. Паяльник ZD-920А має стандартну пряму конструкцію, комплектується підставкою для зручного та безпечного користування. Виробник також додає змінне жало, пасту та каніфоль для паяння.

TOPEX

Електропаяльник з’єднує металеві деталі, використовуючи для цього низькотемпературні припої. Пристрій активно використовують, якщо потрібно запаяти деталі великого діаметру. Потужність паяльника 100 Вт, є вмонтоване світло для підсвічування зони пайки. Модель перевірена, виділяється високою безпекою у застосуванні, має європейський сертифікат якості.

На сайті інтернет магазину UA-TAO представлено розширений каталог паяльників для професіонального та домашнього застосування. Тут ви знайдете дорогі паяльні станції, універсальні моделі та міні паяльники, пристрої на газу та працюючі від електричної мережі чи акумуляторів. На UA-TAO все роблять для зручності клієнтів. Забезпечено гнучкий пошук по всьому сайту, окремим категоріям, брендам, характеристикам. На UA-TAO зібрані кращі товари за доступними цінами, проводиться зручний розрахунок та здійснюється швидка доставка.

 

Заповніть усі поля

Коментарі:
arrow